Objekt

09 Apr 2018Julia Kahrs

6. april ble et nytt, norsk designmerke lansert under navnet Objekt. Objekt består av trioen Nicolai Gulliksen, Kjetil Gudem og Preben Mehren, og holder til i et gammelt industrilager på Bryn i Oslo. De har et ønske om at produktene deres skal inspirere til hverdagsbruk. Under parolen «Everyday objects for everyday use» spesialiserer de seg på å lage ærlige og funksjonelle produkter av god kvalitet for hjem og arbeidsplass. Siste tilskuddet i denne kategorien er den nylig relanserte Grorudstolen.  

STUDIOBESØK

I vinter var vi på besøk i studioet deres for å få en sniktitt av den stadig voksende samlingen av objekter som skal lanseres i tiden fremover. Der ble vi tatt i mot av to tydelig spente og stolte samarbeidspartnere, Gulliksen og Mehren, som sammen med tredjemann Gudem står bak relanseringen av Grorudstolen.   

Grorudstolen, også kalt modell 58, ble designet av Hans Brattrud og første gang lansert på utstillingen Ønskehjemmet under «Bygg - reis deg»- dagene på festningsplassen i Oslo i 1958. Stolen ble den gangen produsert av A. Grasaasen’s Fabrikker på Grorud, og var kjent for sin smekre, arkitektoniske tilnærming. Ryggstøtten bestod av fire dreide trespiler, setet var i formpresset, laminert tre og kunne også fås i teakfiner eller lakkert i rødt eller blått. Stolen ble bare solgt i noen få år før produksjonen stanset. Like før han døde i 2017 godkjente Brattrud forespørselen fra Objekt om å sette Grorudstolen tilbake i produksjon. Siden det ikke fantes noen tegninger av stolen, brukte Objekt to originaler som utgangspunkt i stedet. De foretok noen få justeringer, og byttet blant annet ut trespilene med bolter. Dette bidrar til en tyngre og enda mer robust stol som tåler slitasje og hverdagsbruk. Objekt er opptatt av gjennomført og god kvalitet på produkter og materialer, og helst så kortreist som mulig. Grorudstolen blir i dag produsert i Sykkylven, og de popnaglete finersetene er laget i Danmark.

Gulliksen, Mehren og Gudem har ulik erfaring og bakgrunn, og sammen utgjør de en finstemt trio med spennende fremtidsplaner. Vi fikk se flere av objektene som er under bearbeiding, og fellesnevneren er trioens dedikasjon for detaljer og kvalitet som tydelig skinner gjennom. Det er mye fint i vente, og vi er selv stolte over å få selge flere av produktene til Objekt i butikken vår, foreløpig presentert med bordet "As long as you like" og den udødelige Grorudstolen. Stolen er snekret sammen i to ulike varianter, har fått et løft og fremstår like smekker og arkitektonisk i utførelse som sist, om ikke mer.

17-22. april er Objekt en del av utstillingen Norwegian Presence som vises under designuken i Milano. Norwegian Presence siler ut det beste av norske designere, kunsthåndverkere og produsenter, og årets utstilling er kuratert med material-, prosess og produksjonskvalitet og bærekraft som rettesnor. Norwegian Presence utforsker hvordan den norske fellesskapsfølelsen former vår moderne og kreative kultur for nyskaping, og hvordan denne driver utøvere og produsenter.  

Vi ønsker Objekt velkommen til Norway Designs-familien og lykke til i Milano.

Illustrasjon: Stian Tranung 

Følg @objektstories på InstagramFeatured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles