Din handlekurv
Lukk alternativ Ikon
Fri frakt over 800kr ( ellers 69 kr) – 14 dagers åpent kjøp Fri frakt over 800 kr (ellers 69 kr) – 14 dagers åpent kjøp
Lukk Ikon

NAT UR LIG - Det som kom først

Møt kunsterne

Jannik-Abel-Norway-Designs

Jannik Abels liv er forankret i Norges kunsthistorie da hun er tippoldebarnet til paret som startet Norges første galleri. Hun har fra sine første skritt beveget seg eklektisk i kunstverdenen. Abel skaper innen flere ulike medier og jobber i grenselandet mellom kunst og aktivisme. De tre siste årene har kun laget kunst av materialer hun finner i sine omgivelser eller får av andre. Dette har blitt en undersøkende metode om hva som kan skapes av det som er rundt oss. Abel har stilt ut i en lang rekke gallerier og museer i inn- og utland. Alltid har det vært med fokus på det menneskelige - å minne oss om hvem vi er som mennesker.   

Om Installasjonen:

Muligheten til å finne veien hjem - en installasjon. Jeg stiller ut deler av et sæl (liten tømmerhytte) som en gang sent på 1800-tallet sto på fjellet i Sogn. Søstrene Anna og Kristina bodde der sommerstid når de passet på dyrene og ystet fjellost om ettermiddagen. Sælet var lagret i låven hos min vakre nabo, Anna Kristina, og det er hennes bestemødre som er nevnt ovenfor. Hun gav meg sælet til å lage kunst av. Den har ikke sett dagens lys på mange tiår, og nå står den i lokalene til Norway Designs som et symbol på tid, et hjem og det å ta vare på noe. Det er 69 millioner mennesker på flykt på vår klode, uten tryggheten av et hjem. Hva er et hjem? Hva skal til for å føle seg hjemme? Et teppe? En Seng? Trygghet? Sælet vil stå som en installasjon midt i rommet og skulpturer som er til salgs vil plassers rundt og i strukturen.   

www.jannikabel.no  @jannikabel

 

Ragnhild-Wik-Norway-Designs

Ragnhild Wik er utdannet kostymedesigner og har i mange år jobbet innen tekstilbransjen. I arbeidene hennes kan man se personlighet og karakter, arbeids- og skaperglede. Form og overflate har spor av hendene som lager objektene, og man kan se et ønske om fremheving og dyrking av materialene hun benytter, og av potensialet som ligger i de ulike materialtypene. Wik lar seg inspirere av natur og naturkrefter,. Dette speiles i arbeidenes farger og former. Elementene luft, vann, ild og jord er gjennomgående temaer og viktige spenningsskapere. 

Om Utstillingen:

Jeg har dyp respekt for naturen og lar meg inspirere av natur og naturkrefter, noe som speiles i mine arbeider gjennom farge, tekstur og form. Elementene luft, vann, ild og jord er grunnleggende elementer og spenningskapere i naturen, hvor alt starter og ender. Elementene har en oppbyggende kraft og styrke, men forårsaker også ødeleggelse og destruksjon. Havet er for meg en spesielt viktig kilde til inspirasjon, refleksjon og rekreasjon. Enkelte arbeider er farget ved hjelp av gropbrenning med tang og organiske materialer jeg har funnet i fjæra, en spennende og uforutsigbar prosess. Andre arbeider er inspirert av en glitrende havoverflate, organismer på havets bunn, stormer og dramatikk. Til utstillingen har jeg intuitivt formet tusenvis av unike elementer med hendene, og montert de i intrikat interaksjon. Arbeidene er samtidig skjøre og røffe. To motsetninger, men som sammen skaper spenning og danner en helhetlig balanse.

www.wikoslo.no    @ragnhildwik

 

Heidi-bjornsdotter-thorvik-norway-designs

Heidi Bjørnsdotter Thorvik er utdannet ved Stavanger Lærerhøyskole og OsloMET, avd. for Estetiske fag med spesialfelt innen Dekorativ Tekstil. Heidi Bjørnsdotter Thorvik viser gjennom sitt liv og virke at hun ønsker en motvekt til bruk- og kast-samfunnet. Som en habil håndverker henter Heidi mye av sin inspirasjon og råvarer fra naturen som planter, bark, røtter, håndspunnet garn og rekved. Det er en ydmykhet og religiøsitet i Bjørndotter Thorvik sine arbeider, som gir en nerve og en ekstra dimensjon til kunsten. 

Om Utstillingen:

Å vøle kjem frå det norrøne ordet vele som betyr å reparere eller sette i stand. Eg reparerer og brukar gamle material, men eg «vøler» også når eg tek i bruk material direkte frå naturen og lagar noko nytt. Slik sett har eg utvida begrepet vøling. Det handlar om å utnytte ressurser og sjå moglegheit. Eg kallar det «naturhandverk».  Difior er materialet mitt viktigaste utgangspunkt når eg arbeider, og naturen ei evig kilde til inspirasjon. Eg er på konstant jakt etter tekstur og historie. Eg er fasinert av naturmaterial ein kan lage tråd av, og gamle tekstile teknikkar som bind trådane saman til eit tekstil. Det er spennande korleis menneska før oss har utvikla metodar og brukt ressurser dei hadde tilgjengeleg. Alltid med stor respekt for naturen. Gamle tekstile handverk har ikkje alltid hatt like stor verdi sjølv om det var tidkrevande arbeid med utnytting av ressurser ned til kvar minste bit. Eg ønsker å vere med på å løfte dette fram. Kvaliteten på gamle tekstile arbeid og teknikkar står også i grell kontrast til masseproduserte varer av dårleg kvalitet, og til bruk- og kast-mentaliteten i vår tid. Eg trur me må tilbake for å finne vegen fram.   

@heidi_bjornsdotter

Fortsett å lese

NAT UR LIG - Det som kom først

Naturlig - Det som kom først - Norway Designs

Torsdag 28.03 presenterer Norway Designs utstillingen
NAT UR LIG - Det som kom først.

Meld deg på eventen her 


Kunstnere:
Ragnhild Wik - Leire, keramikk
Heidi Bjørnsdotter Thorvik - Tekstil, tre
Jannik Abel - Tre, installasjon/skulptur

UR- det som kom først.
Hva som er normalt i vår tid står nå i kontrast til det som er naturlig, det som er nærende for den enkelte. For deg. Akkurat nå ligger det en mulighet vi ikke har råd til å gå glipp av, et moment i tiden der nye valg kan forme en helt ny tid.  

Våre valg. Vår tid. Vårt samfunn.  

Kunstnerne Wik, Bjørnsdotter Thorvik & Abel sine verk har potensiale til å minne deg på dette. Hva er naturlig for deg? Hva lengter du etter? Hva vil du gi barna dine? Hvordan gjenforener vi oss med oss selv? 

Disse tre kunstnere så allerede for flere år siden dette momentet og valgte denne veien: De valgte bort det som ikke var bra for naturen. De valgte å jobbe med hendene og de valgte materialer som naturen skaper- urmateriale. Flere og flere returnerer hit. Fordi vi må. Wik, Bjørnsdotter Thorvik & Abel valgte veien fordi de så nødvendigheten. Det er en forskjell.  

Det å jobbe med hendene i vår tid er på en måte galskap i forhold til det tempo som er normalt i vårt samfunn. Galskap i denne sammenhengen kan være en kjærkommen oppvekker. Verkene som vises på Norway Designs krever tålmodighet uten like og rå styrke. Repetisjon, mot til å fortsette, møte de samme følelsene og tankene. Løfte øksen. Kreftene i håndflaten. Hard hud. Håndtrykk. Finne. Skape. Forme. Minnes.  

Verkene utstillerne skaper er en påminnelse om at vi som gruppe, altså mennesker, har et grunnleggende behov for et saktere tempo enn det samfunnet legger opp til. Det kan ligge en følelse av stagnasjon i vår moderne tidsånd å skulle skape for hånd, men sinnsroen i dette skapende er presserende - noen må bevege seg sakte, i en annen retning. Tilbake til ur. Det vi alle kommer fra.  

Verkene som stilles ut kan du kjøpe hos Norway Designs i perioden 28.03 - 27.04

Fortsett å lese
Siste poster