Din handlekurv
Lukk alternativ Ikon
Fri frakt og retur & 14 dagers åpent kjøp Fri frakt og retur – 14 dagers åpent kjøp – Få 10 % på første kjøp*

Växbo lin

Tynn pil til venstre Ikon Tynn pil til høyre Ikon

Når man handler et produkt er det ikke alltid tid og rom til å reflektere over hvorfor man velger det ene merket fremfor det andre, eller hvordan veien fra råvare til ferdig produkt faktisk fortoner seg. Fortellingene bak alle tingene vi omgir oss med kan være verdt å ta seg tid til å lytte til. Forskjellene er store, billig er svært sjeldent best, og konsekvensene av alle valgene vi daglig tar kan gi utslag både i globalt og lokalt sammenheng. Stort sett gjør man både seg selv, miljøet, lokale produsenter og verdifulle håndverkstradisjoner en tjeneste ved å gjøre det enkelt. Ved å velge kvalitet fremfor kvantitet. Overflødige handletimer kan på den måten bli den tiden man manglet til å fordype seg i historien bak produktet som til slutt får være med hjem.


Växbo Lin startet i 1990, på den samme plassen der lin hadde blitt produsert i århundre. Det var et risikabelt prosjekt å skulle bygge en fabrikk midt på den svenske landsbygda samtidig som det meste av svensk industri ble flyttet til land med billigere arbeidskraft. For paret bak Växbo Lin er det viktig at den svenske industrien lever videre for slik å sikre og bevare arbeidskraft og kunnskap. Hanna og Jacob Bruce er overbeviste om at vi må konsumere færre, men bedre ting. Deres bidrag er bruksgjenstander i lin. Lin er et naturmateriale som holder i flere generasjoner.

Linets lange vei fra garn til stoff

På fabrikken i Hälsingland jobber det tilsammen 13 medarbeidere som vever, syr og selger alle linproduktene. Ved siden av å videreføre en håndverkstradisjon er visjonen til Växbo Lin å utvikle moderne linprodukter for å skape lidenskap og merverdi blant både kunder og medarbeidere. På fabrikken arbeider de etter tre stikkord som gjennomsyrer hele virksomheten. Växbo Lin skal være solid, personlig og nyskapende. Målet deres er å veve sammen gamle håndverkstradisjoner med moderne design.

Linets lange vei fra garn til ferdig stoff belyser både kvaliteten og prisen. I fabrikken begynner prosessen med å legge opp trådene i en vev. Opp til 4000 lintråder samles parallelt til en bunt som senere utgjør basen i veven. Disse trådene går i lengderetningen av veven og kalles gjerne en varp eller renning. Varpene er mellom 300 meter og 2 kilometer lange. Videre må vevstolen tres, og når det er gjort er alt klart til å veve. I fabrikken vever de på skyttelvevstoler som gir nøyaktig samme teknikk som ved håndveving. De eldste vevstolene er fra 1923 med mønsterkort av tre, mens de nyere maskinene fra 1970-2000 tallet har hullkort av plast. Hullkortene produserer de selv på gamle stansemaskiner. Vevstolene vever sakte, men resultatet er lintøy av høy kvalitet som man kan ha glede av i lang tid.

Bak foretaket skjuler det seg en ganske unik kjærlighetshistorie som blant annet innebærer et spontankjøp som skyver de fleste andre spontankjøp i skyggen.

Paret som spontankjøpte en fabrikk

På hjemmesiden til Växbo Lin har Hanna og Jacob selv skrevet historien om hvordan de endte opp med fabrikk og eget firma.

"Hver dag kjenner vi at det er en fantastisk ære og en spennende utfordring å føre lintradisjonen videre gjennom å drive Växbo Lin. Drømmen om at vi noen gang skulle eie og drive dette fine foretaket begynte i 1993 da jeg (Hanna) hadde sommerjobb som guide i fabrikken. Jeg viste besøkende rundt og fortalte om linproduksjonen og ble så fascinert over at en så liten fabrikk i skogen kunne produsere så fantastiske linprodukter. Jeg sa til Jacob: 'Selger de denne fabrikken noengang, så kjøper vi den!' Vi var 16 år den gangen og hvem kunne ane at vi 13 år senere faktisk skulle kjøpe fabrikken?!


I 2005 feiret vi bryllupsdagen vår i Dalarne, og på en restaurant traff vi eieren av Växbo Lin. Jeg gikk frem til ham og presenterte meg: 'Hei, husker du meg? Jeg jobbet hos deg som guide for mange år siden.' Rolf klarte ikke å huske meg, men han ba oss sette oss ned og ta en kopp kaffe. Vi satt og småpratet, og innen vi skiltes slang jeg ut: 'Skal du selge fabrikken din noen gang kan du vel ringe meg. Jeg vil kjøpe den.' Rolf, som var en mann med mye pondus, ble nesten litt fornærmet og mente at jeg ikke måtte tro det var noen lek å drive fabrikk. Jeg fortalte ham at jeg av ren nysgjerrighet hadde bestilt Växbo Lins regnskap for de siste årene og visste hvordan foretaket gikk! Han lurte først på om jeg spionerte på ham, men så tittet han bort på meg og sa: 'Merkelig at du sier dette akkurat nå, for i bilen på vei hit sa jeg til min kone at ettersom jeg er 64 år nå, så er det kanskje på tide å finne noen som kan drive Växbo Lin videre.'

Vi kjente begge to at dette måtte være meningen, så vi tok alt pikkpakket vårt, forlot St. Eriksplan i Stockholm og flyttet opp til Hälsingland og vårt lille torp. En snørik og kald dag, 1. mars 2006, stod vi som eiere av Växbo Lin, og det er det beste spontankjøpet vi noensinne har gjort!"

Siste poster