Din handlekurv
Lukk alternativ Ikon
Fri frakt over 1000 kr | Standard frakt 89 kr | 14 dagers angrerett Fri frakt over 1000 kr | Standard frakt 89 kr | 14 dagers angrerett
Lukk Ikon

Journal

Roar Høyland og den originale emballasjen

Roar Høyland og den originale emballasjenFor å feire vårt 60-årsjubileeum har vi valgt å gjenbruke den originale illustrasjonen laget av Roar Høyland i 1963. 

Tekst av Mats Linder

Industridesigner Roar Høyland var en periode kunstnerisk leder for PLUS. Hans mål var å profesjonalisere driften. Samtidig utviklet han et av organisasjonens viktigste produkter – PLUS-emballasjen. 

Roar Høyland (f. 1930) overtok som kunstnerisk leder for PLUS etter Hermann Bongard. PLUS var i en rivende utvikling. Innkjøringsproblemene som skapte en del konflikter den første tiden var blitt mindre. Målet var å profesjonalisere driften. En av utfordringene var å sikre at PLUS eksportvarer ble forsvarlig pakket og ikke gikk i stykker under transport. 

 

I stedet for å sende transportkasser med varer pakket i treull ønsket man å tenke nytt. Høyland diskuterte saken med Sarpsborg Pap- og Papirindustri. I 1963 fant man frem til en løsning der man brukte sylindere tilsvarende kjerner til store papirruller. Innvendig hadde man et lag bølgepapp, og lokk og bunn ble laget av runde treskiver. Lokket ble holdt på plass av en bæresnor. Utenpå papprullen hadde man Høylands motiver av Gamlebyen i svart på tykt brunt papir. Emballasjen var på så måte like mye et håndverksprodukt som innholdet. Etter hvert ble konseptet videreutviklet og brukt til en rekke andre varer.

Roar Høylands PLUS-emballasje vakte stor oppmerksomhet. I tillegg til å være emballasje fikk den en reklamemessig merverdi. Det resulterte i utmerkelsene Merket for god design og Eurostar-prisen


Roar Høylands PLUS-emballasje sammen med en vinkaraffel. (Norway Designs)

Roar Høylands vaser ble opprinelig tegnet til kafeteriarestauranten Caravelle på Fornebu flyplass i 1964. Utført ved Glasshytten på PLUS. (Foto: Mats Linder)

Fortsett å lese

Jubileumsutstilling og auksjon ND60

plus table herman bongard
I år feirer vi Norway Designs 60 års-jubileum som leverandør av norsk og nordisk design. I løpet av disse årene har vi presentert en rekke viktige norske- og internasjonale designere og kunsthåndverkere. Denne våren går Norway Designs og Blomqvist Nettauksjon sammen om å markere jubileet med utstilling og påfølgende auksjon over en rekke spennende designobjekter fra Per Tannums PLUS.

Utstillingen vil være kuratert av Norway Designs og Blomqvist Nettauksjon i samarbeid og vil avholdes i Norway Designs lokaler i Stortingsgata 28 mellom 4. mai  og 1. juni 2017. I samme tidsrom vil det være mulig å by på utvalgte objekter fra utstillingen ved å gå inn på Blomqvist Nettauksjon sin nettside (Lilleakerveien 14).

For å få oppdateringer og påminnelse om åpningen kan du melde deg på arrangementet på facebooksiden vår.

Dette blir et unikt tilfelle til å skaffe seg norsk kunsthåndverk fra PLUS æraen!
Vil du lese mer om PLUS? Mats Linder har skrevet litt om historien her

PLUS-gjenstander

Sitter du på PLUS gjenstander du vurderer å selge i denne perioden og som kanskje vil passe på utstillingen?

 
Kontakt Blomqvist nettauksjon for en uforpliktende vurdering:

Smykker:
Annmari Elila Knutsen; 24124130, annmari.ellila.knutsen@blomqvist.no
Øvrige PLUS-gjenstander:
Knut Arne Brembo: 24124181, knut.arne.brembo@blomqvist.no

OM PLUS og PER TANNUM

 

Glassboller designet av Richard Duborgh

Per Tannum var av stor betydning for norsk designhistorie og regnes som en pionér innen sitt felt. I 1957 startet han butikken Norway Designs som skulle formidle det beste av norsk formgivning og året etter, brukskunstkolonien PLUS. Denne organisasjonen skulle fremme samarbeidet mellom brukskunstnere, håndverkere og industrien.

Tanken var å lage prototyper for industriell produksjon, samt være en kreativ arena for norsk brukskunst og håndverk. Det ble opprettet egne verksteder for keramikk, glass, sølv, kurvflett, tekstiltrykk, Bruksbos modellverksted m.m. Organisasjonen, med tilhold i Gamlebyen i Fredrikstad, utviklet seg etterhvert mer i retning av et kunstnerkollektiv og hadde i årene frem til oppløsningen i 1978 en rekke viktige formgivere knyttet til seg. Arne Lindaas, Hermann Bongard, Richard Duborgh, Tone Vigeland, Anna Greta Eker, Liv Hassel, Gro Bergslien og Benny Motzfeldt m.fl., var innom brukskunstkolonien i denne perioden.

Fortsett å lese

Vi fyller 60 år i år!

Butikken slik den fremstod i 1957

I år feirer vi 60 år som leverandør av norsk og nordisk design. I løpet av de årene har vi hatt gleden av å ha mange kjente norske designere og kunsthåndverkere i hyllene.

Da Per Tannum grunnla Norway Designs i 1957 var det med en visjon å skape “et sentrum for det beste i kvalitet og design som produseres i Norge innen områdene møbler, tekstiler og annen brukskunst.” 

Takket være våre kunnskapsrike ansatte, vår tro på at vi kan være uavhengige av leverandører og velge kun det vi mener passer best for oss, for ikke å glemme vår lidenskap for norsk design og formgivning, mener vi at vi i dag har bestått prøven, og tar gjerne 60 år til med samme visjon. 

Per Tannum fra åpningen i juni 1957


Norsk designhistorie og PLUS

Vi er stolte av vår historie, og når vi skal feire oss selv ønsker vi å belyse at vi ikke bare er en butikk, men også en organisasjon som spiller en rolle i norsk designhistorie. 

For som en del av dere kanskje ikke kjenner til, inneholder vår historie brukskunstorganisasjonen PLUS og alt det fantastiske som ble skapt der. PLUS ønsket å føre industrien sammen med designere slik at de i samarbeid kunne utvikle prototyper som siden ble produsert i store opplag. 

Glassboller Design: Richard Duborgh 

PLUS-bord Design: Herman Bongard

Jubileumsåret

I løpet av året vil vi ha to utstillinger for å vise vår historie fra 1957 til i dag. Den første utstillingen vil være et samarbeid med Blomqvist Nettauksjon, der vi viser gjenstander fra PLUS æraen. De vil sammen med oss samle inn gjenstander fra den tiden da PLUS eksisterte. Alle gjenstandene kan du se i en kuratert utstilling i butikken fra 4 mai, og 1 juni vil de aksjoneres bort av Blomqvist Nettauksjon. Til denne utstillingen søker vi etter gjenstander. Sitter du med produkter fra PLUS vil vi gjerne høre fra dere!  
Les mer om utstillingen her

Den andre utstillingen vil være i vår Norway Designs NÅ serie.

Vi har lenge satt spørsmålstegn vet mangelen på norsk designindustri, og hvorfor det er så få som satser på å bruke norske designere. Med dette som utgangspunkt for Norway Designs NÅ  Vol. 4, inviterte vi våren 2016 et 10 talls norske produsenter og rundt 30 designere til en speed-date. Vi ønsket at dette skulle bidra til nye samarbeid mellom designere og produsenter, og gi grobunn for nye produkter og kolleksjoner som vi kan selge hos Norway Designs. 

Foreløpig er resultatet av disse møtene rundt ti kolleksjoner, og alle vil bli vist på utstillingen Norway Designs NÅ Vol. 4 i oktober 2017. 

Vi gleder oss til å feire året sammen med dere så følg med her på nettsidene, på Facebook og Instagram eller meld deg på nyhetsbrevet vårt slik at du ikke gå glipp av være seg utstillinger aller andre arrangementer i butikken. 

Fortsett å lese
×
Welcome Newcomer