Seaweed


”Seaweed” er en ny serie smykker inspirert av tang, og nå er den endelig på plass i vår smykkeavdeling. Smykkene er laget av den anerkjente smykkedesigneren Kathrine Lindman. Hennes arbeider er blant annet blitt innkjøpt av Utenriksdepartementet som offisiell gave til Michelle Obama da Barack Obama ble tildelt Nobels Fredspris. Lindman har også samarbeidet med motedesigner Nina Skarra under New York Fashion Week 2012. Smykkene hennes er basert på elementer fra naturen, og hun jobber mye med former og farger i ulike varianter. Signaturserien hennes ”Seashell” i sølv og emalje har hatt stor suksess i flere land.

Signaturserien "Seashell".

Lindman har vært inspirert av tang over lang tid, og med serien ”Seaweed” fikk hun mulighet til å utforske dette. Havbruk er noe som interesserer Lindman, og hun mener at kunst og smykker kan være deltakende elementer i diskursen rundt foredling av havressursene våre. 

Det var etter å ha flyttet tilbake til barndomsbyen Kristiansund at interessen for havet tok av.
"Jeg fikk se perle på perle av øyer med bortglemte og godt vedlikeholdte små plasser," forteller Lindman. "Naturopplevelsen var sterk etter å ha bodd i storby i så mange år, og det å få være så nær havet og elementene igjen var magisk denne høsten. Det var her jeg ble oppmerksom på all den flotte tangen. Både den som duvet i sjøen og den som lå og spraket i høstfarger oppe på svabergene. Jeg ble inspirert og fikk nye tanker om kunstneriske uttrykk."

"Smykkene i denne serien er støpt i sølv, noen direkte fra tang, mens andre er inspirert av tangens form."

Våren 2018 deltok Lindman som utstiller hos Nordic Light fotofestival.
"Jeg var så heldig å få med meg fotograf Heine Schjølberg og komponist Kjetil Bjerkestrand på prosjektet. Det ble film og spesialkomponert musikk med i utstillingen som også ble en lansering av serien Seaweed. Alt inspirert av havet. Smykkene i denne serien er støpt i sølv, noen direkte fra tang, mens andre er inspirert fra tangens form."

Kathrine Lindman bor og jobber i Kristiansund, der hun er tilknyttet Kristiansund Smykkeverksted. Da hun fikk tilbud om å være med på å etablere nytt verkstedfellesskap i 2016, samme år som hun feiret 20 års jubileum som smykkekunstner, takket hun ja. Både tanken på å komme hjem og det å være nærmere naturen var medvirkende årsaker til avgjørelsen. I Kristiansund Smykkeverksted har hun etablert et godt samarbeid med Renate Unhjem og Reinhold Ziegler. Unhjem og Ziegler er søskenparet som driver Gullsmed Unhjem, lokalisert i etasjen over Kristiansund Smykkeverksted.

Kathrine Lindman, Reinhold Ziegler og Renate Unhjem.

Med støtte fra Kulturrådet har Lindman, Unhjem og Ziegler etablert et fellesverksted der målet er å få full produksjon av kolleksjonene deres, slik at de får formidlet kortreist design som er produsert i Kristiansund. I verkstedet har de mulighet til å ta inn gjestekunstnere, selvstendige gullsmeder, frilansere og designere i lengre eller kortere perioder. 

Kathrine Lindman og Reinhold Ziegler i Kristiansund smykkeverksted avdeling 2.

Kathrine Lindman er utdannet smykkekunstner fra Kunst- og Håndverksskolen i Oslo. Hun begynte karrieren med å levere smykker til Expo Arte Smykkedesign, og siden 1996 har hun drevet sitt eget firma.

Smykker fra Reinhold Ziegler er også tilgjengelige i vår smykkeavdeling.