Mork & Abel

05 Mar 2020Julia Kahrs

Er det kunst? Eller hva er det? Hvis du står foran et håndlaget objekt i tre og undrer over nettopp dette, er det sannsynligvis kunst- og designduoen Mork & Abel som har laget det. Til utstillingen "8 Avtrykk" har de laget en håndlaget kam i tre. Ideen kommer fra Morks liv, materialet fra Abels skog, og sammen har de skapt Kammen som de håper vil gi en naturlig påminnelse om å ta vare på hverandre. 

 

Hva slags arbeider lager dere?
Vi er en kunst- og designduo som arbeider i spennet mellom opplevelser og ting. Mork & Abel er bærekraftig, fordi det er den eneste måten å gå framover på. For å sette det på spissen: Alt annet er selvskading.

Når i livet lærte dere første gang om deres arbeidsfelt? Hva førte dere dit?
Vi ble født inn i bransjen. Abel er vokst opp i kunstbransjen, Mork i forlagsbransjen, verdt å merke seg i samme kvartal i Oslo. Abels familie startet Norges første galleri i 1864, Mork sin far var Gyldendals forlagssjef i over to tiår. Samtidig har vi begge røtter fra Møre og Romsdal, fjorden, åkrene, fjellene, skogen. Våre beste -og mødres evne til å skape et hjem har også påvirket oss i høyeste grad.

"Inspirasjon er for amatører. Alle de beste ideene kommer fra prosessen, fra arbeidet i seg selv, å være i studio, å være med materialet."

Hva er det beste rådet dere har fått?
Det beste rådet, som vi også jobber etter, er: «Inspirasjon er for amatører. Alle de beste ideene kommer fra prosessen, fra arbeidet i seg selv, å være i studio, å være med materialet.» Fritt etter maleren Chuck Close.

Hvilket forhold har dere til de ulike materialene dere jobber med?
Vi lever med dem. Akkurat nå jobber vi med norsk eik og furu, samtidig som vi bor i skogen der eika og furua vokser. Vi finner, sanker og tørker det selv. Vi følger det fra begynnelse til overlevering.

Fortell litt om arbeidsplassen deres!
Hverdagen er arbeidsplassen vår. Vi jobber der vi er. Antennene er på nesten alltid. På kjøkkenbenken, på tur i skogen, på reise, i samtale over telefon. Vi veksler mellom å jobbe i naturen og i byer. Vi liker de forskjellige perspektivene det gir oss. Pulsen, roen. Vi har også et stort verksted med 5,5 meter under taket og med alt lys og utstyr du kan drømme om.

Hva er det mest utfordrende ved å være sin egen sjef?
Å si nei. Vi får ofte oppdrag og muligheter, på den måter er i svært privilegerte. Det å finne de riktige prosjektene til riktig tid er det mest utfordrende. Hvor skal vi legge vår energi? Hvor kan vi bidra mest? er spørsmålet vi alltid stiller før vi tar avgjørelsen om hvem og hva vi jobber med.

Hva motiverer dere?
Livet. Naturen. Samfunnets forbedringspotensial. Vi inspireres også av å være kompromissløse overfor at naturen skal omfavnes som det mest dyrebare vi har. 

Har dere noen triks eller teknikker som aldri slår feil hvis dere trenger inspirasjon eller komme ut av rutiner?
Hold alt nær. Å tilbringe tid med materialet er nøkkelen for oss. Vi bærer det med oss i lomma. Blir kjent med det. Holder det nært. Vi starter der. Sammen.

"Å tilbringe tid med materialet er nøkkelen for oss. Vi bærer det med oss i lomma. Blir kjent med det. Holder det nært."

Fortell litt om gjenstanden dere stiller med i årets utstilling.
Kammen: En kam i tre, eik, norsk, håndlaget. Ideen kommer fra Mork sitt liv, materialet fra Abels skog, og sammen har vi skapt Kammen som vi igjen håper vil gi deg en naturlig påminnelse om å ta vare på deg selv og dine. Briefen vi fikk var å lage et produkt som er inspirert av det feminine. Etter flere gode samtaler ble vi enige at for oss er en av de viktigste feminine egenskapene: Omsorg. For en selv og andre. Mork er mamma til to tasser på 8 og 10. Begge med langt hår, det inspirerte oss til å skape Kammen. Å gre, å stelle, i nærvær. Kammen er ment å gå i generasjoner og kommer med et generasjonskart.

Hvordan kom samarbeidet i gang?
Gjennom en unik kjemi og felles verdier. Vi utforsket i to år før vi visste nøyaktig hva vi ville skape. Begge er tydelige på at vi som samfunn må tilbake til gamle bærekraftige metoder. Dermed landet vi på å skape et nødvendig kunsteksperiment hvor vi utforsker om det er mulig: Å være «en fabrikk» der vi skaper unike, miljøvennlige ting, opplevelser/gatherings/kunnskaps-hub og samtidig tjener nok til å brødfø en familie på fire. Kan vi være kompromissløse på vegne av naturen og menneske og lykkes med å tjene til livets opphold? Den utforskningen har vi begynt på og foreløpig er svaret et rungende JA.

Hva slags avtrykk eller gjengivelse av dere selv har du etterlatt i arbeidene til denne utstillingen?
Håndlagd fra A-Å. Fra vår hånd til din. Så nært er det. Uten Mork sin sønn og datter hadde ikke dette produktet blitt til. Uten evnen til å sanke tørke og omforme eika fra materiale til bruksobjekt hadde ikke Kammen kommet til livet.

 

Om Mork & Abel


I grensen mellom kunst og design, mellom ting og opplevelser finner du duoen Mork & Abel. I det uventede, det bærekraftige, det sylskarpe, det omsorgsfulle. 
Kompromissløse på vegne av naturen. Kompromissløse på vegne av livet. 

Duoen Mork & Abel består av storyteller, fotograf og designer Hilde Mork og kunster Jannik Abel.  


 www.morkabel.comFeatured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles