Heymat & Kristine Five Melvær

Heymat & Kristine Five Melvær

05 Mar 2020Julia Kahrs

Sonja Djønne, daglig leder i Heymat, og Kristine Five Melvær har forskjellig utgangspunkt som henholdsvis produsent og designer, men møtes i fascinasjonen for tekstilets muligheter og ønsket om å lage bærekraftige produkter. Begge trives også godt i naturen, og med matten Foliage de har laget til utstillingen "8 Avtrykk" håper de å bringe litt av moder jord inn i byene.

 

Kristine Five Melvær designer tableware, tekstile objekter, møbler, belysning og grafisk design, og hennes tidligste minne knyttet til kunst og det å skape noe går langt tilbake i tid.

"Det å lage ting var noe av det morsomste jeg visste som barn. Både fordi man kunne lage det man ville av ting man hadde liggende, og på grunn av flyt-følelsen der jeg glemte tiden og bare koste meg. Jeg hadde en veldig kreativ pappa som jeg ofte lagde ting sammen med, for eksempel kostymer, båter og møbler."

Når i livet lærte du første gang om ditt arbeidsfelt? Hva førte deg dit?
Jeg gikk på Steinerskolen på barneskolen, og der er håndverk, materialer og farger en integrert del av det meste av det man gjør. Da jeg gikk over på offentlig skole, tok jeg denne måten å jobbe på med meg, selv om jeg gikk allmennfag. Da jeg skulle velge utdannelse, hadde jeg veldig lyst til å jobbe med noe som gav meg flyt-følelsen. Det at timene flyr, heller enn at man går og venter på at arbeidsdagen skal være over. Og jeg likte hvordan man som designer både jobber fritt og kreativt, men også med logisk problemløsning. Det passet meg godt.

Hva er det beste rådet du har fått?
Det beste rådet jeg har fått er nok at det er like viktig å si nei som å si ja. På et tidspunkt i etableringsfasen overstiger henvendelsene man får arbeidskapasiteten i et enmannsforetak, og da er det fort gjort å prioritere de som roper høyest i mailboksen. Det er spesielt viktig å få tid til å tegne nye produkter, det er jo det man lever av. Så får man heller være selektiv i forhold til for eksempel deltagelse på utstillinger og pressehenvendelser.

Hvilket forhold har dere til de ulike materialene dere jobber med?
Kristine Five Melvær: Jeg liker å jobbe med de fleste materialer, men glass og tekstil er materialene jeg har jobbet mest med, så de har jeg et ekstra godt forhold til. Jeg liker friheten man har når man jobber med glass, og muligheten man har til å jobbe grafisk og fargerikt med tekstil.
Sonja Djønne: Vi jobber med matter og er svært opptatt av kvaliteten på materialene. Det må være holdbart og ha egenskaper som å samle smuss og vann, samtidig som det bør tørke lett. Vi etterstreber også å finne resirkulerte materialer å bruke i produksjonen. Vi ønsker å løfte dørmattens anseelse og har som målsetting å lage funksjonelle, holdbare og vakre produkter.

"Vi ønsker å løfte dørmattens anseelse og har som målsetting å lage funksjonelle, holdbare og vakre produkter."

Fortell litt om arbeidsplassen deres!
KFM: Jeg sitter i et kreativt fellesskap med en gjeng bra damer på Grünerløkka. ByHands er agenter for en rekke av Norges dyktigste illustratører, Ingrid er den ene halvdelen av Darling Clementine, Marianne driver All Pine Press og Nora forfatter og illustrerer barnebøker. Det er både faglig givende og sosialt å sitte sammen. Vi har så hyggelige lunsjer at de ofte blir litt for lange.
SD: Vi er fem damer som har skapt en trivelig arbeidsplass i Mo i Rana, byen under Polarsirkelen. Vi har et stort aldersspenn, men har respekt for hverandre og tenker at alle er like viktige for den videre utviklingen av Heymat. Utviklingen i selskapet har gått fort, så her må alle være utviklingskåte og lærevillige for å dra oss videre fremover.

Hva er det mest utfordrende ved å være sin egen sjef?
KFM: Det er nok det å ha så mange roller man sjonglerer. Det gjelder å ha tunga rett i munnen og prioritere det som er viktigst til en hver tid, og det er ikke nødvendigvis den oppgaven som roper høyest. Samtidig har jeg jo veldig stor frihet, noe jeg har følt mer og mer på etter som jeg har blitt mer etablert.
SD: Det mest utfordrende er at man har det overordnete ansvaret og at mange familiers inntekter avhenger av at vi lykkes. For øvrig synes jeg det er veldig morsomt å være min egen sjef, da jeg er en person som liker å ha god fremdrift og skape ting. Som sjef kan man bestemme tempo, det er vanskelig som ansatt hos andre.

Hva motiverer dere?
KFM: Jeg har et stort ønske om å bidra til at vi beholder produkter lenge, framfor å kjøpe og kaste i et rasende tempo. Det motiverer meg til å jobbe med produsenter som leverer kvalitet, og følge opp denne kvaliteten med god og varig form, i produkter som folk forhåpentligvis blir glade i. Jeg motiveres også av skaperglede og det å være i den flyt-prosessen jeg snakket om.
SD: Jeg motiveres av å jobbe etter mål. Jeg er som en skilpadde, alltid med motoren i gang på vei fremover. Når jeg ser et mål gir jeg meg ikke før det er nådd.


Har dere noen triks eller teknikker som aldri slår feil hvis dere trenger inspirasjon eller komme ut av rutiner?
KFM: Det beste trikset er å flytte seg vekk fra skjermen, og jobbe analogt. Gjerne på et annet sted enn der jeg normalt jobber, for eksempel ved å gå meg en tur eller sette meg på et bibliotek. Det er viktig å ikke gjøre ting på samme måte hver gang, men spørre seg hva som er riktig for akkurat det prosjektet.
SD: Ut å gå tur, gjerne en topptur på Helgelandskysten, der man får utsikt til Lofotveggen fra toppen om man er heldig. Det slår aldri feil.

Fortell litt om gjenstandene dere stiller med i årets utstilling.
KFM: Foliage dørmatte er et samarbeid med Heymat. Foliage bringer et lite stykke natur inn i hjemmet, i en tid der mange av oss bor i grå byer. I forhold til utstillingen er den inspirert av moder jord, en personifisering som sammenlikner naturens og kvinnens evne til å gi liv og næring. 

Hvordan kom samarbeidet i gang?
KFM: Vi har jobbet sammen siden 2015, da vi samarbeidet om deres første kolleksjon. Jeg liker å jobbe med produsenter over tid. Når man bygger tillit, tør man å ta større sjanser sammen, og det resulterer ofte i mer spennende resultater. Og så er det jo veldig hyggelig.
SD: Vi har jobbet med Kristine helt siden 2015, da vi startet utviklingen av vår første kolleksjon. Det har vært et svært fruktbart samarbeid. Vi har klar arbeidsfordeling og stor respekt for hverandres kompetanse og meninger. Samtidig liker vi ofte det samme, så det er aldri vanskelig å ta veivalg underveis i prosessene.

Kristine, hva slags avtrykk eller gjengivelse av deg selv vil du si du har etterlatt i arbeidene til denne utstillingen?
Motivet er jo først og fremst inspirert av temaet for utstillingen. Men tolkningen av temaet for utstillingen, moder jord, er nok litt oppe i dagen for min del, da har vært gravid med mitt andre barn under prosessen. Og jeg er glad i å være i naturen, og har stor tro på å hente litt av naturen inn i storbyen.

 

Om Melvær & Heymat 

Kristine Five Melvær er en Oslobasert designer som jobber med tekstilprodukter, belysning, dekketøy, møbler og grafisk design. Melvær har en mastergrad i industridesign fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (2008) og mastergrad i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo (2012). Ved å jobbe med objekters kommunikative potensiale som et middel til å skape følelsesmessige bånd mellom bruker og objekt forener hun disse disiplinene.

Heymat er et merke etablert av ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian. Siden 2016 har Heymat produsert dekorative designmatter med ambisjon om å lage produkter av høy kvalitet som varer lenge. Mattene er laget av resirkulerte materialer, og i samarbeid med noen av Norges fremste formgivere har de utformet tidløse motiver som varer også visuelt. Med fokus på funksjon, miljø og moderne, norsk design ønsker Heymat å skape rom det er godt å komme hjem til. Lians erfaring om matter strekker seg tre generasjoner tilbake, og kombinert med Djønnes kunnskap om interiør og design har Heymat allerede rukket å innta en sentral posisjon i bransjen.Featured product

Heymat

Heymat Dis Ocean Dørmatte 60x85cm

Kr 1.500

More articles