Benny Motzfeldt – Innovativ glasskunstBenny Motzfeldt fornyet norsk glassformgivning. Hun førte faget fra funksjonsrelatert design til en selvstendig kunstart. I dag er hennes arbeider fra PLUS-perioden blitt populære samlerobjekter.

Tekst av Mats Linder

Benny Motzfeldt (1909-95) var i perioden fra 1931 til 1935 elev på grafikklinjen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Etterpå arbeidet hun som billedkunstner og tok oppdrag som illustratør. Fra 1955 var hun som tegner for Christiania Glasmagasin. Senere ble hun designer ved Hadeland Glassverk og kunstnerisk leder for Randsfjord Glassverk. 

I 1970 overtok Benny Motzfeldt det kunstneriske ansvaret for glasshytten på PLUS. Der fikk hun frie tøyler av Per Tannum til å utvikle en ny produksjon. I tillegg disponerte Motzfeldt glasshytten og arbeiderne etter eget ønske. For glassblåserne var hennes nye arbeidsmetoder annerledes. I stedet for å komme med en ferdig skisse arbeidet hun prosessbasert og tegnet med fargekritt direkte på gulvet. Ut fra tegningene ble nye produkter utprøvd. Det førte snart til et særs kreativt samarbeid mellom Motzfeldt og glassblåserne.

 

Motzfeldt hadde for øvrig en god arbeidsavtale med PLUS. Den ene uken arbeidet hun på glasshytten og laget unikarbeider sammen med glassblåserne. Annenhver uke var hun i Oslo og glassblåserne utførte serieproduserte varer. På 1970-tallet laget man rundt 80 ulike modeller i tillegg til unikt kunstglass. 

Det nyskapende glasset førte til oppmerksomhet og Benny Motzfeldt ble invitert til å holde separatutstillinger både i Norge og utlandet. De siste årene og frem til sin død i 1995 laget hun mest glass på timebasis til utstillinger. 


1.
Benny Motzfeldt på Norway Designs. (Norway Designs)

2.
Benny Motzfeldt. Vase. Kunstglass. Utført ved
PLUS glasshytte. 1974.  (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

3.
Benny Motzfeldt. Vase. Kunstglass. Utført ved
PLUS glasshytte. 1970-tallet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

4.
Benny Motzfeldt. Vase. Kunstglass. Utført ved
PLUS glasshytte. 1978. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

5.
Benny Motzfeldt. Vase. Kunstglass. Utført ved
PLUS glasshytte.
1984. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)