Ann Kristin Einarsen

Ann Kristin Einarsen

05 Mar 2020Julia Kahrs

Ann Kristin Einarsen bygget en kano på folkehøyskolen og hadde mest lyst til å henge i snekkerboden hele dagen, og da hun skjønte at kunsthøgskolen var en slags snekkerbod med faglig kompetanse var hun ikke i tvil om at det var riktig retning å gå. I dag arbeider Einarsen primært med keramikk, og til utstillingen "8 Avtrykk" har hun laget en vase som bærer egenskaper hun selv ser opp til: styrke, stahet og stolthet over å være kvinne.

  

Hva slags arbeider lager du?
Jeg lager funksjonelle objekter i keramikk. Det siste året har jeg fordypet meg i vasen som objekt gjennom prosjektet #365vases på Instagram. Jeg har også bakgrunn innen diverse trearbeid, men etter at jeg fullførte min master i kunstfag i 2011 har jeg fordypet meg i mulighetene som ligger i det keramiske materialet.

Hva er ditt tidligste minne knyttet til kunst, eller til å skape noe?
Jeg tror mitt tidligste minne av det å skape noe må være av min bestemor som spant garn, som hun senere strikket med. Mitt tidligste tydelige minne av kunst må være å besøke min eldre søster som studerte ved kunsthøgskolen i Bergen. Jeg var vel 13 og husker at jeg syntes selve resultatet, eller kunst om du vil, var litt skummelt og utilgjengelig, men jeg syntes det var utrolig spennende å høre om prosessen og tankene bak.

 

"Jeg husker et møte med en studieveileder der jeg kom frem til at det eneste jeg ville var å bli pensjonist og kose meg i snekkerboden hele dagen."

Når i livet lærte du første gang om ditt arbeidsfelt? Hva førte deg dit?
Veien til der jeg er nå har virkelig blitt til etter hvert. Det begynte vel da jeg var 18 og ble med min mamma på kurs i treskjæring. Der opplevde jeg en enorm mestring i møte med verktøy og materialer. Senere bygget jeg kano på folkehøyskole og fordypet meg i tre og keramikk på lærerskolen. Jeg husker et møte med en studieveileder der jeg kom frem til at det eneste jeg ville var å bli pensjonist og kose meg i snekkerboden hele dagen. På et tidspunkt skjønte jeg at kunsthøgskolen var en slags snekkerbod, bare med masse tilgjengelig kompetanse, faglig input, verksteder og materialkunnskap. Jeg fant et fagfelt for folk som vil henge på snekkerboden.

Hva er det beste rådet du har fått?
Vel, jeg har en slags irriterende stahet i meg som fører til at jeg helst skal finne ut av ting selv, så jeg gjør ofte det motsatte av velmenende råd. Men jeg lærer jo masse av å gjøre feil!

Hvilket forhold har du til de ulike materialene du jobber med?
Jeg er veldig tiltrukket av naturmaterialer og materialer med en lang historie. I arbeid med både keramikk, tre, ull og lær føler jeg en slags kontakt med mennesker og håndverkere på tvers av kultur, geografi og til og med tid.

Fortell litt om arbeidsplassen din!
Jeg er en del av et veldig hyggelig og inspirerende atelierfelleskap. Alle arbeider med keramikk, men med ulike tilnærminger og veldig ulike utrykk. Det er utrolig deilig å glede seg til å komme på jobb, både fordi man elsker det man gjør, men også fordi man ser fram til å møte gode kolleger.

 

Ann Kristin Einarsen - Venus Vase - Norway Designs

 

Hva er det mest utfordrende ved å være sin egen sjef?
At jeg som sjef er veldig snill med mine ansatte, noe som fører til at alle ligger litt bakpå hele tiden. Både design-, produksjons-, administrasjons-, markedsførings- og økonomiavdelingen er litt dårlige på deadlines. Nevnte jeg at jeg ikke har noen ansatte?

"At jeg som sjef er veldig snill med mine ansatte, noe som fører til at alle ligger litt bakpå hele tiden. Både design-, produksjons-, administrasjons-, markedsførings- og økonomiavdelingen er litt dårlige på deadlines. Nevnte jeg at jeg ikke har noen ansatte?"

Hva motiverer deg?
Ambisjoner og mål man må jobbe for å oppnå. Som er noe paradoksalt, da jeg er dårlig på planlegging.

Har du noen triks eller teknikker som aldri slår feil hvis du trenger inspirasjon eller komme ut av rutiner?
Det kommer helt an på hvor jeg befinner meg i egen prosess, men det er alltid en sikker vinner å se gode utstillinger!

Fortell litt om gjenstandene du stiller med i årets utstilling.
En versjon av vasen Venus ble først designet til 8. mars 2019 til prosjektet #365vases. Jeg arbeidet med månedlige temaer og i mars jobbet jeg med moduler. Jeg ville gjøre noe gøy for å markere kvinnedagen, og venus-symbolet kom veldig naturlig basert på de modulene jeg arbeidet med.

Ann Kristin Einarsen - Venus Vase - Norway Designs

Hva slags avtrykk eller gjengivelse av deg selv har du etterlatt i arbeidene til denne utstillingen?
Jeg ønsket at vasen skulle utrykke en slags råhet og styrke, og samtidig være utvilsomt feminin. Litt som jeg ønsker å være selv; sterk, sta og stolt av å være kvinne!

 

Om Ann Kristin Einarsen

Ann Kristin Einarsen er en norsk kunstner født og oppvokst i Narvik. Hun har i dag keramikkverksted i Oslo der hun primært jobber med skulpturelle objekter. Einarsen designer og produserer også funksjonelt kunsthåndverk og fokuset i 2019 var særlig viet vaser. Gjennom prosjektet 365 vaser lagde hun én ny vase for hver dag. Materialenes iboende egenskaper og det gode håndverket står sentralt i Einarsens arbeider. Hun jobber primært med keramikk og porselen og utforsker materialets egenskaper og muligheter. Inspirert av barndommen, der naturen var hennes boltreplass, fortsetter hun å leke med naturen ved å overføre barndommens fascinasjon for naturmaterialer til håndfaste og moderne designobjekter. Einarsen har master i Kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Featured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles