Vaser med krystallglasur / Bjarne Nielsen

12 Sep 2018Julia Kahrs

Bjarne Nielsen lager vaser, boller og fat i porselen med forskjellige krystallglasurer, og til Norway Designs NÅ Vol. 5 IDENTITET stiller han med tre vaser dreid i porselensleire, glasert med en krystallglasur innfarget med kobberoksid og en anelse koboltoksid. 

Å lage krystallglasurer er et forsøk på å etterlikne prosesser som foregikk i jordskorpen under nedkjøling av kloden. Disse prosessene foregikk over tusenvis av år, og dette forsøker Nielsen å få til i ovnen sin i løpet av noen få timer. Han gjentar prosessen under særdeles kontrollerte former og får todimensjonale krystaller. 

Nielsen lager produkter i porselensleire og gjenstandene glaseres med pensel i et cirka 3 millimeter tykt lag før glasurene brennes til 1270 grader. Krystalldannelsen finner sted under avkjølingen, og for Nielsens glasurer skjer dette ved mellom 1020 og 1120 grader ("holdetiden"). Jo lengre nedkjølingstiden er, jo større blir krystallene, og konvekse former gir den beste krystalldannelsen. Nielsen bruker en grunnglasur bestående av feltspat, sinkoksid, kvarts, bentonitt og titan, i tillegg til metalloksider som blant annet kobolt, kobber, mangan og jern som danner fargen i glasuren. Små mengder metalloksid, ned til 1/64%, er sammen med topptemperatur og nivå for "holdetiden" avgjørende for krystallenes form og farge. Under brenningen danner kvarts og sinkoksid et nytt mineral, willemitt, som sammen med titan danner kimen for krystaller. Disse vokser i diameter når Nielsen holder temperaturen på samme nivå over lengre tid.

Hvert produkt Nielsen lager er helt unikt; resultatet av en brenning vil aldri la seg gjenta 100 %. Hvor krystallene oppstår og hvordan overflaten sprekker opp vil alltid variere fra gjenstand til gjenstand.

Om Bjarne Nielsen

Bjarne Nielsen (f. 1945) er opprinnelig utdannet lærer fra Danmark med fysikk og kjemi som spesialfag, noe som har kommet godt med under utviklingen av krystallglasurer. 

Nielsen har arbeidet som keramiker i 45 år. Etter et år som sivilarbeider på Grønland var belønningen et opphold på folkehøgskole i Danmark, der valget falt på Kunsthøjskolen i Holbæk. Da han var ferdig med oppholdet kjøpte Nielsen en keramikkovn og innrettet verksted i lærerboligen. De senere årene har han konsentrert seg om det som har blitt en besettelse og lidenskap: krystallglasurer.

Nielsen arbeider til daglig ved Tornes Keramikk- og Tekstilverksted. Verkstedet er et tidligere småbruk nær Hustadvika på Nordvestlandet og består av keramikkverksted, tekstilverksted, utstillingsrom, fotorom og Galleri Gløtt. Featured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles