Anette Krogstad

18 Sep 2018Julia Kahrs

Anette Krogstads tidligste minne knyttet til å skape noe er dorullnissene hun laget hjemme på kjøkkenbordet. Til utstillingen Norway Designs NÅ Vol. 5 IDENTITET har hun skapt et keramisk univers av skåler, boller og fat der hun har benyttet et lite utvalg glasurer og begitninger for å se hvor mange ulike uttrykk man kan skape og samtidig beholde en samhørighet.

Hva slags arbeider lager du?
Hovedsakelig lager jeg keramiske bruks objekter, gjerne knyttet til servering av mat.

Hva er ditt tidligste minne knyttet til kunst, eller til å skape noe?
Dorull nissene laget på kjøkkenbordet hjemme, med ulltråd og limpistol.

Hva ville du bli som barn?
Flyvertinne eller jobbe i godtebutikk.

Vokste du opp i et kreativt miljø?
Jeg vil si at jeg har vokst opp med en veldig handy far og mor med en interesse for håndverk - men jeg kommer ikke fra et kunstner hjem på noen måte. Ikke at kreativitet og kunst nødvendigvis må henge sammen... Det var vel ikke helt populært at jeg drømte om kunstnerskap fra ung alder av. Fant vel mitt kreative miljø først på videregående når jeg valgte tegning/form og farge.

Når i livet lærte du første gang om ditt arbeidsfelt? Hva førte deg dit?
Jeg fikk en smakebit på keramikk når jeg gikk på kunstskole i Bergen i 2003, men det var først på Produktdesign ved høyskolen i Oslo og Akershus(2008) at jeg virkelig oppdaget den verdenen. Jeg gikk gjennom flere ulike materialer, perioder og små identitetskriser før jeg fant frem til keramikken - både maleri, tegning og tatovering. 


Hva er det beste rådet du har fått?
Har fått mange gode - og mange dårlige råd. Hvilke av de som er det beste klarer jeg ikke å skille ut nå. Som oftest viser det seg flere år etter rådet er gitt om det var et godt eller dårlig. Så noen venter jeg fremdeles på å finne ut av.

Hva betyr suksess for deg?
Det var et heftig spørsmål. Suksess for min del tror jeg vil være å ikke hige eller drømme om mer enn det en har. Jeg jobber med saken.

Hvilket forhold har du til materialet ditt?
Som oftest elsker jeg det - noen dager misliker jeg det, men hater det aldri.

Fortell litt om arbeidsplassen din!
Arbeidsplassen min er en god blanding av kaos og system. I perioder består den av alt for mye ubrent, noen ganger alt for mye på vent. Noen ganger er hyllene nesten tomme, da brygger det opp til storm - da venter jeg gjerne på en 300-400 kilos leireleveranse til de neste prosjektene. Den har en pult hvor jeg gjør administrativt arbeid og oppsamlingshyller til modeller osv. Den har et område hvor jeg har alle glasurene og råmaterialene mine. Den har også et rom nummer to hvor jeg sitter å gjør all dreiingen, her lagres også alt av leire, emballasje og bestillinger som venter på å bli hentet eller sendt ut. Vi har også et felles spiserom - som sjeldent blir brukt, for her står også keramikk ovnen som stort sett er varm...

Hvilket objekt er favoritten blant alt du har lagd? 
Favorittene kommer og går. Noen ganger når jeg gjør nye glasur tester dukker det opp en skål eller en tallerken hvor glasuren har lagt seg helt perfekt. Når jeg så prøver å gjenskape de, blir de aldri helt like bra - så alle disse små overraskelsene er vel favorittene mine. Noen ga meg en gang et råd om å ta vare på alle disse favorittene - jeg har ikke helt bestemt meg om det er ett godt eller dårlig råd - så foreløpig pleier de å forsvinne i et salg. Er det ikke bedre at noen andre får gleden av de, enn at jeg pakker de bort i en eske?

Hva er det mest utfordrede ved å være sin egen sjef?
Jeg synes det var mer utfordrene før, nå begynner jeg å få rutine på ting og min egen personlige integritet vokser for hver dag - det mest utfordrene med det er vel at man kontinuerlig må jobbe med den integriteten.

Har du noen triks eller teknikker som aldri slår feil hvis du trenger inspirasjon eller komme ut av rutiner?

Jeg har ganske heftige rutiner for tiden, så det skal ikke stort mer til enn å ta en kaffe utenfor verkstedet eller en tur til skogs så setter inspirasjonen igang.

Hva er ditt forhold til Norway Designs?
Norway Designs har for meg, siden jeg flyttet til Oslo i 2008, vært en butikk med kvalitets varer fra kjente og kvalitetsbeviste designere. De senere årene har jeg virkelig forstått og fått erfare selv hvor lang fartstid stedet har hatt og videre jobber med å promotere norske og skandinaviske designere og kunsthåndverkere.
Ved å arrangere lanseringer, talks og ikke minst Volum utstillingene er Norway Designs også noe mye mer enn bare en butikk, de jobber for og med oss og er en utrolig god eksponerings kanal.

Hvilke forventninger har du til Norway Designs NÅ Vol. 5?
Jeg gleder meg til å få stille ut med designere og håndverkere jeg ikke har stilt ut med før. Se en kombinasjon av oss sammenstilt. Jeg forventer og håper selvfølgelig at objektene og produktene som blir stilt ut vil bli solgt og at de vekker nysgjerrighet og interesse hos besøkende i butikken.

Fortell litt om gjenstandene du stiller med i årets utstilling.
Det er en samling ulike skåler, boller og fat hvor jeg har valgt å benytte meg av et lite utvalg glasurer og begitninger for å se hvor mange ulike uttrykk jeg kan skape - men som samtidig beholder en samhørighet til hverandre.

Hvilken identitet er materiale og teknikk med på å uttrykke?
Identiteten i gjenstandene uttrykker at selv om ting tilsynelatende er ulike, henger de likevel sammen eller de er likere enn det blotte øye umiddelbart ser.

Er det én eller flere identiteter som gjenspeiles gjennom arbeidet ditt?
Det er flere familiære identiteter, om jeg kan si det sånn.

Du kan kjøpe Anette Krogstads keramikk i nettbutikken og lese mer om prossesen bak keramikken her.Featured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles