Bjarne Nielsen

18 Sep 2018Julia Kahrs

Bjarne Nielsens krystallglasurer er et forsøk på å etterlikne prosesser som foregikk i jordskorpen under nedkjølingen av kloden. Lidenskapen for krystallglasurer er bare blitt sterkere med årene, og tidligere studier i fysikk og kjemi kommer godt med når Nielsen i løpet av et par timer skal etterlikne en prosess som tok tusenvis av år.  

Hva slags arbeider lager du?
Vaser i porselen med forskjellige krystallglasurer.

Hva ville du bli som barn?
Arkitekt.

Vokste du opp i et kreativt miljø?
Ja, men ikke i et kunstmiljø, derimot et håndverksmiljø. 

Når i livet lærte du første gang om ditt arbeidsfelt? Hva førte deg dit?
Etter et år som sivilarbeider på Grønland var belønningen et opphold på folkehøjskole i Danmark. Jeg valgte Kunsthøjskolen  i Holbæk. Etter det oppholdet kjøpte jeg en keramikkovn og innrettet verksted i lærerboligen vår.

Hva betyr suksess for deg?
Å ha suksess i yrket mitt har betydd at jeg har vært i stand til – sammen med min kone – å danne familie og oppfostre barn, som igjen har valgt samme livsstil og yrkesretning som oss.

Hvilket forhold har du til materialet ditt?
Det har knapt gått en dag de siste 45 år hvor jeg ikke har vært borti leire.

Fortell litt om arbeidsplassen din!
Verkstedet vårt, Tornes Keramikk- og Tekstilverksted, er på et tidligere småbruk nær Hustadvika på Nordvestlandet. Vi bygde det i 1990. Grunnflaten er 120 m2 i halvannen etasje. 1. etasje inneholder keramikkverksted og tekstilverksted, 2. etasje  har utstillingsrom, Galleri Gløtt, og fotorom.

Hvilket objekt er favoritten blant alt du har lagd?
Det har skiftet opp gjennom tiden, og som regel er det jeg holder på med i øyeblikket favoritten. Den første tingen jeg laget i leire på Holbæk Kunsthøjskole var en liten figur av et tvillingpar. Den gav jeg til hun som er kona mi, og det er nok den tingen jeg setter størst pris på.

Hva er det mest utfordrede ved å være sin egen sjef?
Det er veldig vanskelig å ta seg fri, og man får mange arbeidsoppgaver utenom det å skape ting.

Har du noen triks eller teknikker som aldri slår feil hvis du trenger inspirasjon eller komme ut av rutiner?
Jeg setter meg ved dreieskiven og bestemmer meg for ikke å planlegge hva jeg skal dreie.

Hva er ditt forhold til Norway Designs?
Siden jeg flyttet til Norge i 1972 har jeg vært innom Norway Designs hver gang jeg har vært i Oslo.

Hvilke forventninger har du til Norway Designs NÅ Vol. 5?
Jeg sett stor pris på å ha blitt plukket ut til å delta, og håper at flere vil oppleve fasinasjonen og mystikken ved krystallglasurer.

Fortell litt om gjenstandene du stiller med i årets utstilling.
Tre vaser dreid i porselensleire og glasert med en krystallglasur som er innfarget med kobberoksid og en anelse koboltoksid. Glasurbrenning opp til 1270 grader og en kontrollert nedkjøling hvor temperaturen holdes ved 1050 grader i tre timer og deretter ved 1100 grader i en time.

Hvilken identitet er materiale og teknikk med på å uttrykke?
Jeg har arbeidet 45 år som keramiker. De senere årene har jeg konsentrert meg om det som har blitt en besettelse og lidenskap: krystallglasurer. Opprinnelig er jeg utdannet lærer fra Danmark med fysikk og kjemi som spesialfag. Dette har kommet godt med under utviklingen av krystallglasurer.

Er det én eller flere identiteter som gjenspeiles gjennom arbeidet ditt?
Å lage krystallglasurer er et forsøk på å etterlikne prosesser som foregikk i jordskorpen under nedkjøling av kloden. Denne foregikk over tusenvis av år. Jeg forsøker å få dette til i ovnen min i løpet av noen få timer. Jeg gjentar denne prosessen under særdeles kontrollerte former og får todimensjonale krystaller.

Les mer om prossesen bak vasene her.Featured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles