Din handlekurv
Lukk alternativ Ikon
Fri frakt over 1000 kr | Standard frakt 89 kr | 14 dagers angrerett Fri frakt over 1000 kr | Standard frakt 89 kr | 14 dagers angrerett
Lukk Ikon

NÅ Vol. 4 SUM

Norway Designs NÅ Vol. 4 SUM

I  Norway Designs NÅ Vol. 4 – SUM viser vi kolleksjoner fra åtte samarbeidsprosjekter mellom norske formgivere og produsenter. I noen av samarbeidsprosjektene, som mellom Hasla og Sara Skotte og Opro og Ditte Alstad, har begge parter fungert som både formgivere og produsenter, mens i andre har formgiverne tegnet og produsenten satt produktet ut i virkeligheten.

Med SUM ønsker vi å videreføre arbeidet Per Tannum gjorde for norsk design; å være en pådriver og skape et kontaktpunkt der norske produsenter og formgivere kan finne tonen og skape ny god design sammen. Ved å skape flere produkter som både er designet og produsert i Norge, ønsker vi å bidra til å opprettholde den norske industrien og håndverkstradisjonenen. Et produkt er ikke noe verdt uten at det kjøpes og brukes. Derfor håper vi at Norway Designs NÅ også kan bidra til at kundene vil se verdien i å vite hvor produktene de kjøper kommer fra.
Utstillingsserien Norway Designs NÅ er et samarbeidsprosjekt med Norske Kunsthåndverkere og Klubben. 

Årets utstillere


HEYMAT + CAROLINE OLSSON

MAGNOR GLASSVERK + KRISTINE BJAADAL

FJORDFIESTA + JENKINS & UHNGER

HASLA + SARA SKOTTE

LILLUNN + KAJA DAHL

OPRO + DITTE ALSTAD 

TREFJØLA + ANDERSSEN & VOLL

RØROS TWEED + SARA POLMAR

Les mer om utstillingsserien Norway Designs NÅ


LILLUNN + KAJA DAHL


OPRO + DITTE ALSTAD 


MAGNOR GLASSVERK + KRISTINE BJAADAL
RØROS TWEED + SARA POLMAR


MAGNOR GLASSVERK + KRISTINE BJAADAL
HEYMAT + CAROLINE OLSSON


HASLA + SARA SKOTTE

 

 FJORDFIESTA + JENKINS & UHNGER


TREFJØLA + ANDERSSEN & VOLL
LILLUNN + KAJA DAHL

Fortsett å lese

Heymat + Caroline Olsson

Heymats bidrag til utstillingen Norway Designs NÅ vol. 4 er utviklet i samarbeid med produktdesigner Caroline Olsson. Matten Blåne er del av en kolleksjon på tre matter som Olsson og Heymat lanserer høsten 2017. «Vårt mål har vært å skape en kolleksjon som passer godt inn i de fleste hjem gjennom valg av motiv og farger. Motivene henter inspirasjon fra det norske landskapet, med Mo i Rana som utgangspunkt med fjellene og skogen som omkranser byen», forteller designer Caroline Olsson. Kolleksjonen er en hyllest til det norske landskapet med den rike fargepaletten som endrer seg igjennom de ulike årstidene. Motivene er landskap sett fra avstand og det som er helt nærme i naturen som man gjerne studerer nøye og undrer seg over. Fjellet har innslag av snø, stein og vegetasjon. Mattene representerer ulike årstider: det snøkledde vinterfjellet, høstens oransje toner eller en frodig sommer.

Caroline Olsson

Utdannet produktdesigner (MA) fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har tidligere designet lamper for Magnor Glassverk og rammer for den nederlandske produsenten Vij5. Hun har også mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid. 

Heymat

En familiebedrift med lange røtter fra industriell vask av matter til bruk i næringsliv og industri. Med kunnskap om industrimatter og interesse for norsk design har grunder Sonja Djønne utviklet funksjonelle matter som passer inn i private hjem. Selskapet ble stiftet i 2015 og har i dag over 50 forhandlere i Norge og utlandet. 

www.carolineolsson.no
www.heymat.no

 

Fortsett å lese

Hasla + Sara Skotte

Dette samarbeidet springer ut av en gjensidig fascinasjon for hverandres arbeid: hverandres tradisjon, design, filosofi, tankesett og fagfelt. Vi følte vi kunne tilføye hverandre noe, og ideen til dette prosjektet ble født. 

Vi har gjort et dypdykk i hverandres fagfelt, brukt våre respektive fag og teknikker for å designe denne smykkeserien. Vi inspireres av å blande uttrykk og leke med forventningene vi har om hvilke materialer som benyttes til hva, og syns denne kolleksjonen på et fint vis formidler ideen. 

Utgangspunktet vårt har vært å tolke kontraster. Da vi kommer fra ulik bakgrunn var det naturlig å flette kontrastene inn i designet. Vi har tatt for oss noen begrepspar, og tolket disse i smykkene. 

Ønsket har vært å skape smykker med en følelse av eksklusivitet gjennom å bruke et rimelig materiale som porselen. Vi har tolket smykkesteinen, og gitt den ny form og materiale gjennom å gjenskape disse i gjennomfarget porselen. Fargene vi har valgt oss – grønn, dyp burgunder og svart – spiller også på fargene til edelsteinene smaragd, rubin og svart diamant. Samt at vi ønsket å gi serien et litt mørkt, barokk preg. 

Sara Skotte

Utdannet keramiker fra Kunsthøgskolen i Oslo, med bachelor i keramikkdesign fra England. 

Med studio i hjertet av Oslo, på Kirkeristen, designer og produserer hun sin unike håndlagde keramikk. 

Hun har tidligere blant annet designet og produsert servise for Maaemo og tegnet produkter for Lucie Kaas.Skotte har deltatt på mange utstillinger i inn- og utland.

Hasla

Hasla ble startet i 1982 av ekteparet Grete Fossen og Ønulf Hasla. I dag er Hasla fremdeles en familiebedrift der begge døtrene er en stor del av bedriften. Anne er sjefsdesigner og Gunnhild er markedsansvarlig. 

I eget verksted i Setesdal designer Hasla tidløse smykker med et stilrent og nordisk designuttrykk, ofte inspirert av den norske naturen. 

Unge og gamle faglærte arbeider side om side i verkstedet, og ved å bruke gamle og nye teknikker gir de Hasla sine smykker et helt unikt uttrykk.

www.saraskotte.com
www.hasla.no


Fortsett å lese

Magnor Glassverk + Kristine Bjaadal

DROPS er en bonbonniere designet av Kristine Bjaadal. Flott til servering og oppbevaring av nøtter, småkaker og godteri, men også til oppbevaring andre steder i huset – kanskje som smykkeskrin, eller et trygt hjem for nøkler og mynter? Formspråket er mykt og elegant og DROPS passer derfor også perfekt som et dekorativt objekt til et stilleben i stuen. DROPS leveres i tre farger; én sort opak for hemmeligheter eller ting du vil gjemme bort, og en blå og en gyllen i transparente farger for det du vil vise fram. DROPS er munnblåst og håndlaget i gjennomfargetglass av yrkesstolte glassblåsere, og de tåler vask i oppvaskmaskin. 

Kristine Bjaadal 

Har en mastergrad i design fra Kunsthøgskolen i Oslo og driver sitt eget designstudio. Hun fokuserer på hvordan hun med sin formgivning av hverdagsobjekter kan gjøre dagligdagse rutiner om til verdsatte ritualer. Hennes innfallsvinkel til design har et poetisk tilsnitt hvor materialbruk og formgivning i felleskap gir assosiasjoner til så vel skulptur som til det bruksområdet objektene er tiltenkt. Bjaadal jobber i krysningsfeltet mellom design og kunsthåndverk, og med mange ulike materialer. Hun har stilt ut i en rekke internasjonale byer, og arbeidene hennes er viet mye oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal designpresse. Hun har tidligere designert seriene Hold og Hold Hverdag for Magnor Glassverk.

Magnor Glassverk

Etablert i 1896 og hadde i fjor 120-årsbubileum. Flere generasjoner dyktige glassarbeidere har formet historien. Sammen med noen av landets beste formgivere, arbeides det konstant med å skape ny spennende design av høy kvalitet som bidrar til å gjøre hverdag til fest, og som blir elsket og brukt i generasjoner. Dyktige glassblåsere med lang erfaring skaper magi av ild og sand! Magnors merkevarer er håndlaget og munnblåst med stor omsorg og kjærlighet av noen av de dyktigste håndverkerne i Norge i dag.

www.kristinebjaadal.no
www.magnor.no

Fortsett å lese

Lillunn + Kaja Dahl


Lillunn sitt bidrag til utstillingen Norway Designs NÅ vol. 4 er utviklet i samarbeid med produktdesigner Kaja Dahl. Resultatet består av fire unisex produkter inspirert av og for TUR og lanseres høsten 2017. Lillunn sitt opprinnelig merkenavn Lillunn Sport har vært en viktig inspirasjon for Kaja, som har lett frem referanser og ideer fra det 60 år gamle arkivet på Lillunn fabrikk. Designeren har selv vært på tur i prosjekt- perioden og tatt med seg impulser fra Cape Town og Paris tilbake til Lillunn. Mikset med nye elementer som vokset canvas i klare farger og funksjonelle detaljer som spesialdesignet bånd fra Møre Båndveveri, tilfører produktene et friskt pust og markerer en ny retning for merket. 

I tillegg til et sitteunderlag og en ny tolkning av en av våre mest klassiske jakker UNN i norsk lammeull, oppkalt etter Lillunn sin grunnlegger, har Kaja introdusert to nye produktkategorier, sekk og caps. TUR- produktene utfyller hverandre i bruk og har som hensikt å skape en smart lokal produksjon.

Kaja Dahl

Kaja Dahl dannet sitt Atelier i 2016. Hun har en master i Design for Luxury and craftsmanship fra ECAL, og Bachelor fra Product and Interior design ved Beckmans college of Design i Stockholm. Før hun flyttet til Sverige studerte hun to år kunst i Oslo, med fordypning i skulptur og installasjon, samt en BA i markedsføring og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. 

Kaja vant Unge Talenter i 2016 og Materias Nykommer 2016 og har deltatt i en rekke utstillinger verden over med sine prisvinnende produkter.

Lillunn

Lillunn ble grunnlagt i 1953 av velrennomerte designeren Unn Søiland Dale og er kjent for blant annet samarbeid med internasjonale motehus som Givenchy og Dior. Lillunn er idag spesialisert i yttertøy i 100% ren ny lammeull fra sauer som har gått fritt i fjellene rundt Gol. Ulla er C2C og Svanemerket sertifisert og tekstilene er Woolmark sertifisert. 

Firmaet ble kjøpt opp i 2015 av den unge designeren Elisabeth Stray Pedersen. Hun representerer et generasjonsskifte som ser med nye øyne på utforsking av norske råvarer og produktutvikling. Firmaet driver idag de to merkevarene ESP og Lillunn med tilsammen 80 forhandlere på tre kontinenter.

www.atelierkajadahl.com
www.lillunn.no

Fortsett å lese

Opro + Ditte Alstad

 

Smykkeserien ’Flap’ bygger på én abstrakt form med to tilsynelatende overlappende deler. De har samme farge, men den «overlappende» delen er lysere enn den «under». Dette gir en tredimensjonal effekt, og forsterker illusjonen av overlapping. 

Den ene delen kan sees som en stilisert sommerfuglvinge, den andre som en forstørret del av en sommerfuglkropp. Dette i kombinasjon med strålende farger, er en subtil referanse til elementer i tradisjonelt emaljearbeid. 


Grunntanken min er å skape «juvèl-aktige» smykker med glødende, dype farger i transparent emalje – fargerikt og «overdådig», men allikevel stramt og sofistikert, smykker til å «få vann i munnen av», smykker med stor S. Jeg ønsker rett og slett å vise emaljen og dens egenskaper i all sin prakt, og å lage klassiske smykker på en ny måte. 

Det engelske navnet «Flap» spiller både på «overlap» og «flapping» av sommerfuglvinger – bevegelse og dynamikk.

Ditte Alstad

Ditte Alstad er kunsthåndverker med smykker og metallarbeid som felt. Hun er utdannet ved California State University Long Beach, School of Fine Arts, Department of Jewelry and Metalsmithing.  

Hun har laget smykker, fortrinnsvis i sølv, men også større arbeider i mange forskjellige metaller.

Mye av det Ditte lager er forankret i naturvitenskapen, direkte eller indirekte. Hun er også veldig opptatt av materialenes egenskaper og muligheter. I den kreative prosessen går hun derfor frem og tilbake, på kryss og tvers, mellom nettopp materialets muligheter, tekniske løsninger, estetisk uttrykk og funksjon.

Opro

Opro har alltid vært et emaljeverksted, og emalje er spesialiteten vår. Emaljering er et utfordrende og krevende fag, hvor ingenting er en selvfølge. Alt kan skje inne i en ovn på 830 grader. Det settes høye krav til renslighet og utførelse for at sluttresultatet skal bli tilfredsstillende. 

June Rasch-Olsen er utdannet gullsmedmester og emaljør. Hun startet i Opro Produkter AS i 1998, som på den tiden ble drevet av faren, Ole Petter Rasch-Olsen. Han tok over etter Finn Jensen, og startet Opro i 1976. 

www.emaljesmykker.no

Fortsett å lese

Røros Tweed + Sara Polmar

Toskaft ble designet med utgangspunkt i temaet fortid-fremtid, og inspirasjon til pleddet var et fotografi av et gardinstoff designet av Annelise Knudtzon for Røros Tweed på 1970-tallet. Polmar ble inspirert av det enkle og rene uttrykket, som har noe ”hverdagslig” over seg. 

”Designet mitt tar utgangspunkt i klassisk vevteknikk, men er oversatt til et moderne og forenklet uttrykk. Stingene fungerer som byggeklosser, som pixler, i en grafisk og stram komposisjon. De ulike fargevariantene gir svært ulike uttrykk i det samme mønsteret, fra det nøytrale og diskret til mer fargesterkt og lekent.” 


Sara Polmar 

Sara Wright Polmar er en Oslobasert produkt- og møbeldesigner, med BA i Interiørarkitektur og Møbeldesign fra Kunsthøgskolen i Oslo. I tillegg til sine egne prosjekter utgjør hun sammen med Victoria Günzler duoen günzler.polmar. Polmar utforsker ulike materialer som tekstil, tre, stein og keramikk, og bruker gjerne tradisjon og gjenkjennelige objekter og former som utgangspunkt. 

Som en av tre grunnleggere av Klubben i 2012 har Polmar bidratt til å formidle og fremme norsk samtidsdesign de siste årene. I tillegg til arbeidet som formgiver jobber hun også med gjennomføring av utstillinger i regi av Klubben og Oslo Design Fair.


Røros Tweed

Røros Tweed har produsert høykvalitets ullprodukter siden 1940, basert på en flere hundre år gammel lokal håndverkstradisjon. Alle produkter er av NORSK ULL og i sin helhet – fra rå ull til ferdig vare – tilvirket i Norge. 

Røros Tweed har i en årrekke samarbeidet med fremtredende designere fra inn- og utland. Bedriftens kolleksjoner er et resultat av designernes kreativitet og Røros Tweeds kompromissløse krav til kvalitet, funksjonalitet og bruksvennlighet.

www.sarapolmar.no
www.rorostweed.no

Fortsett å lese

Trefjøla + Anderssen & Voll

Med «Klopp» ønsket vi å lage en solid blokk i massivt tre - en gjenstand du skal kunne bruke hver dag resten av livet. En klopp er betegnelsen på en slags primitiv bru over grunne elvedrag, og navnet henspiller på de flate steinene som former en klopp. 

Sideprofilen gjør at fjøla får et lett sig mot bordplata, noe som speiler stabiliteten i produktet. 

«Klopp» er selvfølgelig topp til skjæring og kutting, men i det at den løftes litt av bordplata, er den også fin til å presentere mat på.Anderssen&Voll

Anderssen & Voll tegner og utvikler produkter innen en rekke ulike kategorier fra møbler, og elektronikk, til tekstil og glass. Et bærende element i Anderssen & Volls arbeider er designet som en eksponent for kulturelle strømninger i sin samtid. Ideene skal aktualisere produktene i innhold og form slik at de blir meningsfulle, attraktive, miljøvennlige og tidløse.

Trefjøla

Skjærefjøla har fulgt oss i alle tider, et redskap som alltid har vært der når mat står på menyen. Norske ‘Trefjøla’ ønsker å skape en internasjonal merkevare rundt dette svært tradisjonsrike, men ofte oversette produktet, og gi det den oppmerksomheten det fortjener. Vi ønsker å utfordre velkjente produksjonsmetoder og bruk av materialer, og fokuserer på god funksjonalitet og godt håndverk. Trefjøla samarbeider med Norges fremste formgivere og håndverkere.

www.anderssen-voll.com
www.trefjola.com

Fortsett å lese

Fjordfiesta + Jenkins & UhngerDa vi ble spurt av Fjordfiesta om å gjøre vår tolkning av tilbehør til Krobo-benken valgte vi å fokusere på livsstil og behovet for å skape små stilleben i et hjem. Vi ønsket å utfordre det strenge formatet på den eksisterende serien ved å introdusere en annen og mykere geometrisk form. Når sirkelen overskrider benkens format gir det et interessant samspill med benken, samtidig som objektet kan stå for seg selv. Målet med serien som vises på Norway Designs NÅ har vært å skape objekter som fremhever bruksområdene til Krobo-benken samtidig som de kan brukes andre steder i hjemmet. 

Versjoner

Serien består av fire objekter; “Tray” til oppbevaring av gjenstander eller som potteskål, “Planter” til planter/urter eller oppbevaring, “Planter tall” til planter, potteskjuler eller oppbevaring og “Bowl” til oppbevaring.

Foto: Siren Lauvdal De multifunksjonelle formene kan brukes sammen med Krobo-benken eller andre steder i hjemmet. Basen er trukket inn under beholderne for at de kan henge over kanten på Krobo-benken. Det gir dem et lett utrykk og gjør samtidig at de kan stables. Serien introduserer nye materialer til Fjordfiesta sin kolleksjon i tillegg til å fokusere på det de gjør best, nemlig laminering av tre. 

Jenkins & Uhnger

Thomas Jenkins (UK) og Sverre Uhnger (NO) driver individuelle designstudioer i Oslo. Det modulbaserte bordet As Long As You Like (2015) var vårt første samarbeidsprosjekt under navnet Jenkins&Uhnger og vi har siden det samarbeidet på utvalgte prosjekter. Under Bo Bedre Designpris 2017 ble vi tildelt “Årets tilbehør”  for vårt første lanserte produkt Moment av Ichendorf Milano (IT).

Fjordfiesta

Fjordfiesta er en liten men ambisiøs møbelprodusent med tilhold på nordvest landet.
Hjertet vårt banker raskest for skandinavisk tidløst design og godt håndverk.
Vi er stolte av å være en norsk merkevare som fortsatt produserer møbler i Norge med fokus på miljø og kvalitet.

www.jenkinsuhnger.com
www.thomasjenkins.co
www.uhnger.no
www.fjordfiesta.com

Fortsett å lese

Norsk designbransje på date

Våren 2016 speed-datet norske designere og kunsthåndverkere med norske produsenter. Til høsten kan dere se summen av datingen i utstillingen vår Norway Designs NÅ Vol. 4 SUM

Norway Designs har vært en viktig arena for norsk design siden det ble etablert i 1957. I 2014 startet Norway Designs, i samarbeid med Klubben og Norske Kunsthåndverkere, utstillingsserien Norway Designs NÅ. Formålet med utstillingsserien var å rette fokus mot renessansen norsk kunsthåndverk og design gjennomgår for tiden. Høsten 2017 arrangerer vi den fjerde utstillingen i rekken, som har fått navnet SUM.

   – Ettersom Norway Designs har 60-årsjubileum i år, ønsker vi å gjennomføre en drøm vi har hatt lenge; å samarbeide med produsenter for å fortsette videreføringen av arbeidet Per Tannum gjorde for norsk design med PLUS i Fredrikstad på 50-, 60- og 70-tallet, sier daglig leder i Norway Designs, Runa Boman.


Hasla x Sara Skotte   

Speed-date
For å gjennomføre denne utstillingen ble en rekke medlemmer fra både Klubben og Norske Kunsthåndverkere invitert sammen med norske produsenter til et uforpliktende møte våren 2016. Møtet var organisert som en speed-date. Målet var å introdusere produsenter og formgivere for hverandre, i håp om at de enklere skulle finne hverandre og utvikle et samarbeid. Speed-daten har gitt resultater og i Norway Designs NÅ Vol. 4 Sum vil vi vise kolleksjoner fra følgende produsenter og formgivere:

● Fjord Fiesta / Sverre Uhnger og Thomas Jenkins

● Røros Tweed / Sara Polmar

● Heymat / Caroline Olsson

● Opro / Ditte Alstad

● Hasla / Sara Skotte

● Trefjøla / Anderssen & Voll

● Lillunn / Kaja Dahl

● Magnor / Kristine Bjaadal


Røros Tweed og Sara Polmar


Heymat og Caroline Olsson

– Speed-daten var veldig vellykket – den førte til flere konkrete samarbeidsprosjeketer. Resultatet vil vi vise på utstillingen Norway Designs NÅ, vol. 4 – SUM. Utstillinen varer i to uker og åpner 12. oktober 2017 her på Norway Designs i Oslo, forteller Boman.

    – Samtidig med utstillingen vil vi lansere en jubileumsbok om vår grunnlegger Per Tannum. Boken er skrevet av Per Boman, og utgis med støtte fra Norsk Kulturråd, forteller Boman.

Utstillingsperioden er 12.10 – 26.10 2017

Fortsett å lese
×
Welcome Newcomer