Norway Designs' glasslott

12 Nov 2019Julia Kahrs

 

Julen har langsomt listet seg inn dørene til Stortingsgaten 28 og videre ned trappene, der den har lagt seg til rette i årets juleavdeling. Juvelen i samlingen er det majestetiske og tradisjonsrike glasslottet.

Hver jul reises slottet til glede for nye og gamle kunder. Slottet monteres, dekoreres og sirkles inn av et utvalg julegavefavoritter, i spedd små skåler fylt med godteri. Slottet er verdt et besøk i seg selv, og blir stående til like over romjulen.

Eventyret om glasslottet strekker seg tilbake til midten av 1970- tallet. Vår daværende dekoratør Åse Fire ønsket å lage et slott av glass som en del av juleutstillingen. Åse Fire lagde tegningene, og med hjelp fra to assistenter fikk hun blåst de ulike delene til slottet i glasshytten til PLUS i gamlebyen i Fredrikstad.

På den måten ble slottet bærende av en del av Norway Designs historie. I 1957 ble Norway Designs etablert av Per Tannum, der tanken var å formidle norske designprodukter og kunsthåndverk i Norge, og samtidig startet han organisasjonen PLUS som skulle være et formidlingssenter mellom formgivere og industrien. Store deler av norsk designhistorie fra tidsrommet 1958-1978 har sin opprinnelse fra PLUS, og det var altså her, i selve hjertet av glassproduksjonen, slottet ble til.

Glasslottet vokste i størrelse og fikk stadig flere deler ettersom Fire fikk nye ideer. I 2002 oppdaget butikksjef Trond Kinn at slottet begynte å bli for slitt til å tåle den årlige monteringen og demonteringen. Samtidig visste vi at julen ikke ville bli det samme uten et slott. Vi får ofte høre av kunder at det er en årlig juletradisjon å ta turen innom oss før jul for å se juleutstillingen og glasslottet. Kinn tok derfor kontakt med den danske glasskunsteren Tobias Møhl som takket ja til utfordringen med å lage et nytt slott.

I mellomtiden ble det gamle slottet reist, for siste gang, skulle det senere vise seg. Da et av de mange levende lysene som omkranset slottet ble tent tok bomullen fyr. Slottet stod i brann!

Treverket fikk store skader, men etter en runde restaurering overlevde glasset. Brannen satte et endelig punktum for slottets karriere, det måtte pensjoneres og ble donert til Skimuseet i Holmenkollen, der det fikk leve videre i en noe magrere versjon.  

Tobias Møhl og hans kone Trine Drivsholm gjorde grundig research før de gikk i gang med å blåse slottet og tilbragte blant annet flere måneder på biblioteket.

De hentet inspirasjon fra barnelitteraturen, der slottene var overdådige og majestetiske, med ornamenter og palasser, og hadde et ønske om å lage et slott som appellerte til barn med ulik kulturell bakgrunn.

 

Norway Designs Glasslott

Det klarte de, og etter to års arbeid ble slottet endelig avduket i november 2005. I dag er Møhl en verdenskjent glasskunstner, og vi er stolte over å ha et så storslått arbeid av ham og Drivsholm i butikken. Vi anser glasslottet som et mesterverk, et lite stykke eventyr som siden midten av 70- tallet har spilt en sentral rolle i juleutstillingen vår. Velkommen inn til vårt eventyrlige juleunivers!

 

Norway Designs Glasslott



Featured product

Unknown Vendor

Produkttittel

Kr 100

More articles